help, thermostat not working properly repti temp - Hedgehog Central Hedgehog pet care & owner forum
Hedgehog Central GalleryForum Archives Facebook Link

Reply
 
LinkBack Thread Tools
Old 10-14-2011, 08:02 AM   #1 (permalink)
Junior Member
 
Join Date: Nov 2010
Posts: 26
Default help, thermostat not working properly repti temp

http://www.amazon.com/ReptTemp-Thermost ... 429&sr=1-1

this is the thermostat i have

and im using 150 watts lamp

in a 30 gallon tank


room remp is 17.8c and tank temp is only 23c

question is....my thermostat...i cant get it any higher then 5-6celcious higher than room temp....

im reading with a 150w lamp it should be able to go 12 celcious higher then room temp...

did i set up my thermostat wrong??

its set to the lowest setting and its staying at 5-6c above and when i set it to high its still staying at 5-6c


the green light is ALWAYS on never turns off
v.bow is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
Old 10-14-2011, 08:50 AM   #2 (permalink)
Junior Member
 
Join Date: Nov 2010
Posts: 26
Default Re: help, thermostat not working properly repti temp

at this point i think my lamp is broken since the thermostat is always on therefore the heater should always be on



suggestions?
v.bow is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Old 10-14-2011, 01:09 PM   #3 (permalink)
Hooked on Hogs
 
Join Date: Aug 2008
Location: Kingston, Ontario
Posts: 8,950
Default Re: help, thermostat not working properly repti temp

At the lowest setting it should be off with green light off. At the highest it should always be on with green light on. Using a 150 watt emitter with a tank, you should have no trouble getting the temperature up high in fact, a 150 might be too much.

Try plugging a lamp into the extra outlet on it and see if the lamp comes on or off as you turn the dial.
__________________
* * * Nancy * * *

Retired from breeding

Rescue contact for both the Hedgehog Welfare Society and the IHA
Rescued over 70 (and counting) hedgehogs needing a new home


http://freewebs.com/thehedgieden/
Nancy is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
 
Old 10-14-2011, 03:42 PM   #4 (permalink)
Junior Member
 
Join Date: Nov 2010
Posts: 26
Default Re: help, thermostat not working properly repti temp

the lamp does turn off when i go from low and just a 1mm turn it clicks on.
v.bow is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Old 10-14-2011, 03:59 PM   #5 (permalink)
Junior Member
 
Join Date: Nov 2010
Posts: 26
Default Re: help, thermostat not working properly repti temp

150watt was never ever able to boost the temp anywhere above 28 celcious even on a hot summer day
v.bow is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Old 10-14-2011, 04:01 PM   #6 (permalink)
Junior Member
 
Join Date: Nov 2010
Posts: 26
Default Re: help, thermostat not working properly repti temp

also, i wasnt able to leave my hand under the lamp for over 20 seconds before now it just feels warm.
v.bow is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Old 10-14-2011, 05:26 PM   #7 (permalink)
Hooked on Hogs
 
Join Date: Aug 2008
Location: Kingston, Ontario
Posts: 8,950
Default Re: help, thermostat not working properly repti temp

It sounds like either the thermostat or the emitter is defective. A 150 should heat up quickly. The fact that it does turn off if you turn the dial, makes me wonder if its the emitter that is defective. If the thermostat wasn't working, but the emitter was, the cage would continue getting hotter and hotter.
__________________
* * * Nancy * * *

Retired from breeding

Rescue contact for both the Hedgehog Welfare Society and the IHA
Rescued over 70 (and counting) hedgehogs needing a new home


http://freewebs.com/thehedgieden/
Nancy is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Old 10-15-2011, 07:13 AM   #8 (permalink)
Junior Member
 
Join Date: Nov 2010
Posts: 26
Default Re: help, thermostat not working properly repti temp

so i got a new 150w che....still 23celcious..........could it b the lamp??? the che holder
v.bow is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Old 10-15-2011, 09:29 AM   #9 (permalink)
Hooked on Hogs
 
Join Date: Aug 2008
Location: Kingston, Ontario
Posts: 8,950
Default Re: help, thermostat not working properly repti temp

Hmmmm. Does your lamp fixture have an on/off switch or does it have a rheostat dial? If an on and off, I don't know how it could be the fixture because it would be either off or on. If it has a dial, that is probably the culprit and turning the dial up full will give full power to the emitter.

I would think it must be the thermostat itself.
__________________
* * * Nancy * * *

Retired from breeding

Rescue contact for both the Hedgehog Welfare Society and the IHA
Rescued over 70 (and counting) hedgehogs needing a new home


http://freewebs.com/thehedgieden/
Nancy is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Old 10-15-2011, 03:42 PM   #10 (permalink)
Junior Member
 
Join Date: Nov 2010
Posts: 26
Default Re: help, thermostat not working properly repti temp

ok so try getting a new thermostat next? okie dokie

the lamp fixture does have an on and off but no rheo. its a flukers 10 inch
v.bow is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now

In order to be able to post messages on the Hedgehog Central Hedgehog pet care & owner forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.
User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in




Thread Tools

Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
CHE Thermostat Sensor not working? HELP! ChubbyPuppy74 Heating 0 11-07-2012 07:36 PM
Setting Up Zoo Med Repti Temp raerysdyk Heating 1 01-08-2012 06:18 PM
Thermostat Working? hedgeowl Heating 4 01-01-2010 03:05 AM
Repti temp 500r TheHedgehogGob Heating 10 11-07-2009 01:36 AM
Zoo Med Repti Temp Rheostat SunRayz Heating 9 02-10-2009 09:53 PM


All times are GMT -4. The time now is 11:49 PM.



Powered by vBulletin® Copyright ©2000 - 2021, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.1
vBulletin Security provided by vBSecurity v2.2.2 (Pro) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2021 DragonByte Technologies Ltd.
PetGuide.com
Basset Hound Forum Doberman Forum Golden Retriever Forum Beagle Forum
Boxer Forum Dog Forum Pit Bull Forum Poodle Forum
Bulldog Forum Fish Forum Havanese Forum Maltese Forum
Cat Forum German Shepherd Forum Labradoodle Forum Yorkie Forum Hedgehog Forum
Chihuahua Forum Cichlid Forum Dart Frog Forum Mice Breeder Forum